Grenzen verkennen en vrienden maken: Martin Paasman doet het overal ter wereld

Veel roeiers bij De Laak zijn volkomen tevreden met hun wekelijkse training heen en weer naar Delft. Maar niet iedereen. Martin Paasman is zo iemand die de mogelijkheden graag oprekt. Verzin het en hij doet het. Over de Nijl van Luxor naar Caïro? Heeft ie gedaan. Via Rotterdam naar Hoek van Holland en weer ‘omhoog’ naar Scheveningen? Ook gedaan. Langs de kust van Zuid-Afrika, bij Kaapstad? Check. Voor deze avonturier is niets te gek, te ver of te moeilijk.

“Lang roeien is beter dan kort roeien”, is Martins stellige mening. Hij is gegrepen door de sport sinds hij als Delftse student bij Proteus-Eretes begon. Dat was in 1989. Sinds 1994 roeit hij bij De Laak, volgens Martin een open vereniging waar in principe alles mogelijk is. “Je krijgt hier de ruimte.”

Het is ook iets dat nu eenmaal in hem zit: ruimte pakken als ie iets in zijn hoofd heeft. Op vakantie naar het buitenland? Ook dan komt hij vaak in een roeiboot terecht. “Ik vind roeien gewoon heel leuk. En het is een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen.”

Rondje Veerhuiseiland

Veel Laakleden profiteren mee van Martins roeipassie. Zelf iets organiseren doet hij namelijk ook graag. Zo stond hij mede aan de wieg van de Haegsche Bluf Marathon: 54 kilometer door het Westland en Midden-Delfland, voor het eerst georganiseerd in 2006 ter ere van het 95-jarig bestaan van de vereniging.
Zelfs in corona-tijd is Martin niet te stoppen: op zaterdag 24 april 2021 vond op zijn initiatief het Rondje Veerhuiseiland plaats. Zo’n 16 kilometer naar het Veerhuis in Rotterdam Overschie en weer terug. Pakweg 30 Laakroeiers, hoofdzakelijk solo in verband met COVID-19, grijpen deze kans met beide handen aan: eindelijk weer eens een tochtje om je mentale en fysieke krachten te testen!

Een van de deelnemers aan Rondje Veerhuiseiland, 24 april 2021

Meeste marathons

De 33 kilometer van het Rondje Veerhuiseiland stellen trouwens relatief weinig voor voor doorgewinterde marathonroeiers, waarvan De Laak er nogal wat heeft. Een marathon gaat over minimaal 50 kilometer, die je roeit in een team van 2 of 4 roeiers plus stuurvrouw-/man. In jaren zonder corona worden er in Nederland wel meer dan minstens 20 gehouden. Voor sommigen is het een sport om de meeste marathons in één jaar te roeien. Zo hebben marathonroeiers van De Laak de afgelopen jaren regelmatig de ‘Lauwerkrans voor marathonroeier van het jaar’ gewonnen en zijn daarmee graag geziene deelnemers door heel Nederland.

Vrienden voor het leven

Voor Martin telt ook dat hij zijn grenzen graag verlegt en dat kan heel goed met duursporten zoals een marathon. Toppunt in Nederland is de Elfstedenroeimarathon: 210 kilometer langs de elf Friese steden. Dat hoor je als estafette te doen met 12 roeiers. Maar ja, ver roeien is leuker en je mag het ook met z’n drieën in één boot proberen. Dat moet wel binnen 24 uur, anders krijg je geen Elfstedenkruisje. Tot zijn verbazing is het hem al zes keer gelukt.

“Daarvoor train je vaak, en zo wordt je roeitechniek beter en leer je je roeimaatjes beter kennen.” Samen naar die prestatie toe werken is minstens zo belangrijk als de prestatie zelf. “In je eentje kan het niet. Dat geldt bij marathonroeien meer dan bij elke andere roeisport. En je maakt vrienden voor het leven.”

Kwetsbaar

Maar het gaat om nog iets anders. Zo brengt het kustroeien sinds kort weer een heel andere ervaring in Martins leven. “Op zee kun je je klein en nietig voelen. Kwetsbaar ook.” De golven, stroming en het weer veranderen continu en zijn een factor van belang. “In 2019 roeiden Laakroeiers rond Kaapstad. Ook bij Kaap de Goede Hoop. De grote deining van de oceaan lijkt dan erg, maar is machtig mooi.”

Roeien op de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland, met Martin geheel links

“Gevaarlijker is het als de wind opsteekt en kleinere golven tot de randen van je boot komen. Dan vraag je je wel eens af of je dit een volgende keer weer zou doen.” Grijnzend: “Het antwoord is meestal een volmondig ja.” Na dit avontuur was er natuurlijk tijd voor een goede ‘braai’ onder het genot van goede Kaapse wijnen – ook de gezelligheid is een factor van belang.

Alles onder één dak

Omdat Martin zoveel verschillende varianten van de roeisport beoefent – marathons, toertochten, kustroeien, en ook in een skiff (éénpersoonsroeiboot) naar Delft en weer terug – is het voor hem een uitkomst om lid bij De Laak te zijn. “Alleen voor het kustroeien zit ik bij Dutch Coastal Rowing, verder vind ik hier eigenlijk alles.”

1500 roeiers

Aan nieuwe bewoners op de Binckhorst met ook maar een beetje belangstelling voor roeien ‘om de hoek’, raadt hij aan zich snel te melden. De KNRB heeft becijferd hoe hard de sport zal groeien: voor Den Haag betekent dit een stijging naar 1.500 roeiers. Momenteel heeft De Laak rond de 500 leden en studentenroeivereniging Pelargos zo’n 200. De gezamenlijke nieuwbouw is dus hard nodig. “We worden hier in Roeicentrum Binckhorst dan een heel bijzondere combinatie. De Laak heeft al een grote jeugdafdeling en veel enthousiaste volwassen roeiers. Met Pelargos komen daar straks de studenten bij en beslaan we alle leeftijden.” Zijn droom is daarnaast nog een rolbankzeeroeivereniging aan de Noordzee. Daar gaan we vast nog van horen!