Sportwethouder Hilbert Bredemeijer: “Roeicentrum Binckhorst wordt hier belangrijke functie”

Roeicentrum Binckhorst wordt een nieuw thuis voor de Haagse roeiverenigingen Pelargos en De Laak: een sportieve, dynamische ‘hub’ met een centrale functie voor de directe omgeving. In 2021 begint de bouw. We maken alvast nader kennis met onze buren op de Binckhorst. Ditmaal is het geen officiële buurman of buurvrouw, maar zijn we vereerd om wethouder Onderwijs, Sport en Buitenruimte Hilbert Bredemeijer te verwelkomen.

“Wow, wat een plannen hebben jullie zeg. Aangenaam kennis te maken trouwens, mijn naam is Hilbert.” De wethouder valt met de deur in huis wanneer hij bij ons het Laak-terrein op stapt. Hij is goed op de hoogte van het project Roeicentrum Binckhorst, is te spreken over de unieke samenwerking en ziet een belangrijke rol voor ons weggelegd in de wijk. In dit gesprek ontdekken we dat ons plan naadloos aansluit op zijn visie over de inrichting van de ‘overvolle’ stad Den Haag.

Wie is Hilbert Bredemeijer? “Ik ben geboren en getogen in Harderwijk, maar ik voel me enorm verbonden met Den Haag.” De wethouder heeft in zijn studententijd zijn vrouw leren kennen in Den Haag, zijn drie kinderen zijn in de Hofstad geboren en hij woont hier nu al meer dan de helft van zijn leven met veel plezier. Of de wethouder zelf ook een beetje sportief is, hoeven we niet te vragen. Al snel in het gesprek wordt duidelijk dat de heer Bredemeijer een fanatiek lange afstandsloper is die graag kilometers aflegt in de duinen. “Roeien heb ik eerlijk gezegd nog nooit gedaan. In mijn studententijd ben ik blijven voetballen en nu is het dus voornamelijk hardlopen.” Wel staat de wethouder te kijken van het indrukwekkende materiaal dat bij ons in de loods ligt: de hoeveelheid boten en hun lengte baren opzien.

Mini-samenleving

De wethouder is te spreken over de gezamenlijke verenigingscultuur. “Het is een soort mini-samenleving. Je leert er wat normen en waarden zijn.” Hij legt uit: “Simpelweg op tijd komen voor een training, je ergens aan committeren, samenwerken, in een team leren presteren.”
(tekst gaat verder onder de afbeelding)

De wethouder Sport bij RV De Laak aan de Haagse Trekvliet, waar hij zijn eerste roei-ervaring mag gaan beleven

Bredemeijer ziet een belangrijke rol weggelegd voor verenigingen in de Nederlandse samenleving. “Zij vormen het cement van onze maatschappij.” Hierbij passen de inspanningen van de gemeente om verenigingen te ondersteunen, bijvoorbeeld bij leden- en sponsorwerving en door kwijtschelding van huur in de coronaperiode, maar ook om toekomstplannen te kunnen realiseren. De wethouder ziet Roeicentrum Binckhorst als een schoolvoorbeeld hoe verenigingen kunnen samenwerken om samen verder te komen en Haagse inwoners nog beter te kunnen faciliteren in de roeisport.

Wanneer wij vertellen dat we, naast faciliteren van de roeisport, ook meer willen betekenen voor zowel de wijk Binckhorst als Laak en als het ware een community aan het bouwen zijn, is Bredemeijer echt enthousiast. “Dat is bijna een open-clubbenadering, waarbij bewoners ook een keertje binnen kunnen wandelen voor een kopje koffie en een goed gesprek. Zulke slimme combinaties hebben we nodig.”

Groen en blauw

Daarnaast vertellen we de wethouder over de plannen voor de duurzaamheid van ons gebouw. Met zonnepanelen op het dak, regenwater dat opnieuw gebruikt kan worden en andere slimme tools willen RV De Laak en HSRV Pelargos een centrum te bouwen dat niet alleen mooi is, maar ook duurzaam. Groen is een speerpunt voor Bredemeijer, die daags hiervoor werd voorgedragen als lijsttrekker voor CDA Den Haag.

“Den Haag is al een dichtbevolkte stad. Bouwen is een van de manieren om meer mensen te kunnen huisvesten.” Maar dan moet de aandacht wel verder gaan dan wonen en werken, stelt hij. “Bijvoorbeeld recreatie: daarvoor is groen én blauw, dus water, belangrijk.” Ook voor deze upcoming wijk Binckhorst noemt hij dat cruciaal voor de leefbaarheid: een goede balans tussen wonen, werken, recreatie, onderwijs en andere faciliteiten.

Sporten voor iedereen

De wethouder benadrukt om dezelfde reden het belang dat onze nieuwbouw van de grond komt. Als enige sportvereniging hier ziet hij voor het Roeicentrum Binckhorst een belangrijke rol weggelegd in de gelijknamige wijk. Met alle nieuwbouwplannen is de verwachting dat hier spoedig veel meer mensen wonen.

Refererend naar de doelen en ambities van het Haags Sportakkoord 2020-2022, stelt Bredemeijer: “Ik wil dat deze aanstaande bewoners allemaal een plek kunnen vinden om te sporten. Of dat nu ongeorganiseerd is, individueel in een park, of meer georganiseerd via bijvoorbeeld een roeivereniging.” Wat ons betreft is dat roeiend bij Roeicentrum Binckhorst, stellen de ietwat gekleurde interviewers.

Laak-voorzitter Eddy Middeldorp overhandigt wethouder Hilbert Bredemeijer het lustrumboek uit 2011 (100 jaar RV De Laak)

Na drie kwartier is het tijd voor de wethouder om te gaan. Nadat hij het lustrumboek van RV De Laak uit 2011 overhandigd krijgt en kort zijn studententijd herbeleeft in gesprek met twee Pelargianen, stellen we de wethouder nog één vraag: lijkt het u wat om een keer met ons mee te roeien? “Ja! Dat lijkt me wel wat!” Een uitspraak waar we de wethouder graag aan helpen herinneren. Tot de start van de bouw van Roeicentrum Binckhorst is hij welkom in ons oude gebouw, maar natuurlijk is hij dat ook in ons nieuwe onderkomen. De boten liggen altijd voor hem klaar.