Jeugdroeien bij De Laak: kraamkamer van talent

De Laak is een prominente leverancier van roeitalenten, tot aan Olympisch niveau toe. Aan de basis daarvan ligt een solide jeugdroeicommissie, verantwoordelijk voor een programma voor kennismaking en training met enthousiaste en professionele begeleiders. Hiermee is het jeugdroeien (vanaf 10 jaar) bij De Laak al jaren een kraamkamer van talent. Én van plezier en sportiviteit. In een gesprek met Jojanneke Visscher komt het allemaal voorbij.

Jojanneke Visscher komt haar leven lang al op De Laak. En zodra ze oud genoeg was, in 2011, werd ze jeugdlid. “Een droom kwam uit! Mijn ouders, broer en andere familieleden roeien ook allemaal. Vanaf dat ik een baby was kwam ik al op de vereniging. Ik wilde niets liever dan ook roeien.”

En of ze dat gedaan heeft, roeien. En sturen. Want dat sturen van een boot, dat hoort erbij als roeier. Voor de één is het ook niet meer dan ‘iets wat erbij hoort’: die stuurt uit solidariteit af en toe een ploeg, maar zit liever zelf aan de riemen. De ander krijgt een kick van sturen, en zo was het ook voor Jojanneke. “Van hard roeien krijg je adrenaline, dat is … hm, best leuk. Maar met sturen kun je echt een verschil maken: je stuurt de boot, met alle tactische handelingen die daarbij horen, én je motiveert de roeiers door de wedstrijd heen.”
Het heeft haar compleet gegrepen. Enkele jaren geleden was ze met haar vader naar de Head of the Charles Regatta in Cambridge (VS). Daar ontmoette ze de stuurman van de Holland 8. “Ik heb hem hélemaal uitgevraagd”, lacht ze.

Actief en betrokken

Bij De Laak heeft Jojanneke zich, enthousiast als ze is, op van alles en nog wat uitgeleefd. Toen ze zelf eenmaal goed kon roeien werd ze wedstrijdroeier, wedstrijdstuur, jeugdinstructeur en competitiecoach. Zo gaat dat bij veel Laakjeugd: eenmaal begonnen en het roeien onder de knie, zijn er nog tal van andere sportieve en sociale activiteiten om aan mee te doen. Een van de hoogtepunten zijn de Nationale Jeugdergometerwedstrijden, geïnitieerd door De Laak met enkele andere verenigingen.

Jojanneke vond alles leuk: “Zwemmen in de Vliet na een training, helpen in de keuken bij etentjes, jeugdkamp. Gewoon, hier zijn. Roeiers zijn leuke, actieve mensen.” Dat kan zij weten, want ze keek bij verschillende andere verenigingen rond. Zwemmen, schaatsen, atletiek, volleybal: ze deed het allemaal voor korte of langere tijd, naast het roeien. Hierdoor weet ze: “Op De Laak zijn echt bijzonder veel mensen actief naast het roeien.”
En zo komen allerlei etentjes en toertochten in binnen- en buitenland tot stand. Én de bouw van Roeicentrum De Binckhorst: daar zit meer dan een decennium aan voorwerk in wanneer het gebouw er staat.

De Laak is dé sportvereniging in deze buurt

Potentie

De toekomst voor De Laak is rooskleurig, volgens Jojanneke. “Hier op de Binckhorst komen steeds meer mensen te wonen, mensen rond de 30 met tijd en geld. De Laak is dé sportvereniging in de buurt. Het roeicentrum heeft straks een groot krachthonk met heel veel ergometers. Ik zie potentie.”

Voor Jojanneke zelf moet op roeigebied één droom nog in vervulling komen: het coachen van een wedstrijdploeg. Na de zomer van 2020 begint ze haar studie in Groningen. En natúúrlijk gaat ze daar bij een studentenroeivereniging. Met die droom van haar komt het vast goed.