Interview met de voorzitters

Roeiverenigingen De Laak en Pelargos zijn samen op weg naar realisatie van nieuwbouw voor beide verenigingen.

Even voorstellen….

Voorzitter van De Laak Eddy Middeldorp (links op de foto) en voorzitter van Pelargos Hugo Bruinincx (rechts op de foto). Wat is hun rol binnen het realiseren van de nieuwbouw?

De Laak wil groeien. De loods ligt vol, dus we moeten uitbreiden. Het gebouw is al ruim 40 jaar oud, dus de keuze is óf grondig opknappen of iets nieuws neerzetten.

Eddy is sinds 1990 lid van de Laak en is inmiddels ruim 3 jaar voorzitter. Als jeugdroeier begon hij bij RIC in Amsterdam, waarna hij in zijn studententijd lid werd van Nereus. Hier groeide hij door als wedstrijdroeier en was hij ook voorzitter. Hij heeft er inmiddels 50 roei-jaren op zitten. Eddy is vanaf het begin van zijn voorzitterschap betrokken geweest bij de plannen van De Laak om een nieuw gebouw neer te zetten. “De Laak had ook al eerder plannen voor nieuwbouw, maar die kwamen toen moeilijk van de grond omdat de hele ontwikkeling van de Binckhorst stopte rond 2008. Nu gaat die ontwikkeling wel door en willen wij meegaan. De tijd is er nu rijp voor.” Toen ook Pelargos naar nieuwe mogelijkheden bleek te zoeken, kwamen een aantal toevalligheden samen en ontstond de optie om gezamenlijk een nieuw gebouw neer te zetten. “Met twee verenigingen is het voordeliger en de draagkracht is groter.” Voor Pelargos was dit ook een kans die ze niet konden laten schieten en zo werd vrij snel de knoop doorgehakt om samen de nieuwbouw te ontwikkelen.
Inmiddels zijn de plannen ver gevorderd: de bouwtekeningen voor Roeicentrum Binckhorst liggen er en de financieringsfase is begonnen.

Groeipotentie

Ook bij Pelargos is de behoefte aan nieuwbouw heel groot. “De loods ligt helemaal vol en er zijn geen voorzieningen als kleedkamers, douches of krachtruimte”, schetst Hugo. “Den Haag is erg aan het groeien als studentenstad, zeker nu er meer internationale studenten bij komen. Met alleen een botenloods red je het dan niet.”

Hugo, student bestuurskunde aan de Universiteit Leiden, is in 2017 lid geworden bij Pelargos. Hij heeft zich vanaf zijn eerste jaar al veel bezig gehouden met de huisvesting en is erg enthousiast over nieuwbouw in samenwerking met De Laak. “Er was geen andere optie meer voor Pelargos nadat eerdere alternatieven al waren gesneuveld, en samenwerken met De Laak was een kans die we niet konden laten lopen.”

Pelargos is een jonge vereniging, opgericht in 2002. Ze begonnen toen bij De Laak, totdat zij in 2009 hun eigen botenloods kregen, vlak achter de Haagse Hogeschool. Inmiddels ligt die loods helemaal vol en is er steeds minder ruimte voor groei. Een eigen sociëteit met alle bijbehorende faciliteiten is dan ook iets waar Pelargos zeker aan toe is.

Pelargos heeft potentie om flink te groeien, maar dan moet er wel plek zijn om die groei te kunnen faciliteren. Om het studentenleven echt aantrekkelijk te maken, moet er een eigen gebouw komen.

Pelargos maakt nu nog gebruik van de faciliteiten van De Laak. Krachtruimte en sociëteit worden regelmatig door Pelargos gebruikt. De band tussen beide verenigingen is er dus al, en samen nieuwbouw realiseren voelt dan ook als een natuurlijke oplossing: “Pelargos heeft grote ambities en weet van aanpakken, De Laak heeft de nodige kennis en ervaring,” vat Hugo samen.

Unieke aanwinst

Volgens Eddy is Roeicentrum De Binckhorst uniek. “De manier waarop wij dit gaan doen is nog nergens in Nederland gedaan. Alles delen, loods, sportruimtes, kleedkamers, allemaal in één gebouw.” Alleen de sociëteitsruimtes houden beide verenigingen gescheiden. Zo wordt Roeicentrum Binckhorst het eerste grote sportcomplex op de Binckhorst in Den Haag. “Een open roeicentrum wat nadrukkelijk een functie voor zijn omgeving wil vervullen.”

Door de huidige transformatie van de Binckhorst komen er bedrijven én ruim 5.000 nieuwe inwoners bij. Met een gebruikersovereenkomst met de gemeente op zak, is er toestemming verleend om de grond die vrijkomt naast De Laak te gebruiken voor de nieuwbouw. “In de plannen voor vernieuwing van de Binckhorst ontbreken nog veel sportvoorzieningen, Roeicentrum Binckhorst is daarin een goede aanvulling”, aldus Eddy.
Hugo is het daar volledig mee eens: ”Sterker nog, Roeicentrum Binckhorst zal niet alleen de huisvesting zijn van De Laak en Pelargos, maar kan ook dienen als platform voor een unieke samenwerking met verschillende bedrijven.”

Waar staan we dan over 10 jaar?

“Dan groeien we steeds meer, Pelargos wordt ooit groter dan De Laak”, verwacht Eddy. Maar dan moet die nieuwe huisvesting er wel komen. Volgens de KNRB is 1 op de 500 Nederlanders roeier, dus met de nieuwe ontwikkelingen op de Binckhorst en een groeiende studentenstad voorziet een gezamenlijk roeicomplex in een behoefte. De beide voorzitters weten het zeker: Over 10 jaar staat hier zeker een heel mooi gebouw, en waarschijnlijk al veel eerder!