Onze Binckhorst-buren: bierbrouwerij Kompaan

Roeicentrum De Binckhorst wordt een nieuw thuis voor de Haagse roeiverenigingen Pelargos en De Laak: een sportieve, dynamische ‘hub’ met een centrale functie voor de directe omgeving. In 2021 begint de bouw. We maken alvast nader kennis met onze buren op de Binckhorst.

Op een vrijdagmiddag ontvangen we Perry Dekker van bierbrouwerij Kompaan. Van de beide verenigingen zijn Bram (Pelargos), Annemarijke en Eddy (beiden De Laak) aanwezig om hem te ontvangen. De temperatuur doet al bijna winters aan, toch komen nog diverse Laakroeiers terug van een training of gaan juist het water op. De sfeer is gemoedelijk.

Zo lang het niet vriest, deert de kou roeiers niet; een paar `halen´ en je hebt het warm. En gelukkig mag roeien nog tijdens corona, zolang je dat in een 1 doet. Dat, en veel en vaak bikkelen op de ergometer, helpt ons de coronaperiode door.

Voor Kompaan is het ook bikkelen: geen gasten ontvangen in de brouwerij, geen leveringen aan de horeca. Maar creatief als ze zijn, zijn ze ook nu volop aan het experimenteren met nieuwe biersmaken. En blijven ze de bierliefhebber bedienen met bijvoorbeeld online proeverijen en de zaterdagse bier & oliebollen afhaalactie. Nieuwsgierig? Check Kompaan op Facebook: https://www.facebook.com/kompaanbeer.

Onder de indruk

Snel stappen we naar binnen, de botenloods in. Daar is het niet veel warmer dan buiten, maar ons gesprek komt meteen goed op stoom. “Wow.” “Fantastisch.” “Gaaf!” Een ontmoeting met Perry leidt gemakkelijk tot enthousiasme. Aan beide kanten. Hij is onder de indruk van de loods vol roeiboten – een 8 is tenslotte al gauw 17,5 meter lang. Ook onder de indruk is hij, later vanuit de bar, van het uitzicht over de Trekvliet.

Knappe prestatie van twee kompanen

Wij zijn op onze beurt onder de indruk van het verhaal van Kompaan. Ga maar na: goede vrienden Jasper en Jeroen beginnen in 2012 in hun eigen keuken hun eerste bier te brouwen, in 2015 halen ze via crowdfunding anderhalf miljoen euro op voor een professionele eigen brouwerij.

Perry in de bierbar van Kompaan op de Binckhorst

Die vestigen ze op de Binckhorst, aan Saturnusstraat 55. In 2017 en 2020 winnen ze internationale prijzen met verschillende van hun bieren.
Dan zet je in korte tijd een knappe prestatie neer.

Historie en nieuwe dynamiek op de Binckhorst

Het eerste gebouw van RV De Laak aan de Trekvliet

Roeivereniging De Laak gaat al wat langer mee: de vereniging bestaat in 2021 precies 110 jaar en zit ook al 100 jaar op de huidige plek: Binckhorstlaan 285, aan het eind van het straatje rechts naast de Binck Twins. Het huidige gebouw dateert van 1968 en is alleen al vanwege die ouderdom toe aan vervanging.

Net zo belangrijk is dat er een wachtlijst is om lid te worden, maar het ontbreekt aan ruimte om meer boten aan te kopen. Bovendien willen de studentenroeiers van Pelargos uitbreiding met een goeie bar. Hun loods achter de Haagse Hogeschool is geschikt om met een boot het water op te gaan, maar borrelen en feesten kun je er niet. Dat gebeurt noodgedwongen nu al jaren op woensdagen in het Laakpand.

Samen gaan de twee verenigingen Roeicentrum de Binckhorst realiseren, dat een sportieve community-functie moet vervullen voor de mensen uit de buurt. Met gezamenlijke inspanning wordt daarvoor het benodigde geld verzameld, bij de leden en hun netwerk, bij bedrijven en gemeente.

De succesvolle crowdfunding van Kompaan is een inspirerend voorbeeld: De Laak en Pelargos doen het ook niet voor minder dan een miljoen!

Bier en water gaan goed samen

Perry heeft ons ondertussen ingewijd in de vaste en wisselende bieren van Kompaan, en heeft verteld hoe goed bier samengaat met een terras aan het water, zoals bij Kompaan. Bier bestáát grotendeels uit water. Al pratend wordt één en één, twee: een uitstapje naar Kompaan kan met gemak worden geroeid, bedenken we ons. Ook terug moet nog wel lukken. Een beweging andersom is ook snel bedacht: een roeitraining gezellig afsluiten met verse biertjes van de brouwerij om de hoek!

Bij ons allemaal gaat het dromen verder, wanneer we samen over de Trekvliet uitkijken. Nu nog vanaf de begane grond van het Laakpand, maar straks nóg beter, vanaf het terras op de eerste verdieping van het nieuwe Roeicentrum. Met zijn 15 jaar horeca-ervaring begint het bij Perry al te kriebelen.

Ook wij zien ons al zitten. En niet alleen onszelf: de opzet van de nieuwbouw is dat deze open staat voor ontmoetingen van buurtbewoners, ondernemers en andere initiatieven in de buurt. Perry heeft de Binckhorst in korte tijd al zien veranderen. “Het is nog niet af, maar het wordt hier heel vet!”