Binckhorst-buren: ANNA Vastgoed & Cultuur

Roeicentrum Binckhorst wordt een nieuw thuis voor de Haagse roeiverenigingen Pelargos en De Laak: een sportieve, dynamische ‘hub’ met een centrale functie voor de directe omgeving. In 2021 begint de bouw. We maken alvast nader kennis met onze buren op de Binckhorst, ditmaal met ANNA Vastgoed & Cultuur.

Aan het begin van het gesprek bij roeivereniging De Laak maakt Wendy Gieben (manager projecten en accounts) ons duidelijk dat wij ANNA Vastgoed & Cultuur kunnen afkorten als ANNA. Níet als ANNA Vastgoed, en waarom wordt me snel duidelijk. Het bedrijf doet namelijk zoveel meer dan het beheren van vastgoed alleen. In dit interview mogen we als ‘RCB-community’ in wording, een kijkje in de keuken nemen bij dé community builder van Den Haag en ver daarbuiten.

“Wie is Anna?” Dat vragen meer mensen zich af, lacht Wendy. “Het bedrijf is in elk geval niet vernoemd naar eigenaar Willemijn de Boer.”

Wendy (ANNA Vastgoed & Cultuur, links) in gesprek met Bram (HSRV Pelargos, rechts)

ANNA heeft deze naam te danken aan de eerste locatie in de Anna Paulownastraat in Den Haag.” Behalve een verwijzing naar de start van het bedrijf, is de naam ook een knipoog naar de vastgoedwereld die overwegend door mannen gedomineerd wordt.

‘Placemaking’

ANNA is in essentie een vastgoedbeheerder, maar ziet het nog meer als haar taak de juiste mensen op de juiste locatie bij elkaar te brengen. De locatie is vaak een oud pand. “Niet altijd hoor, maar ANNA heeft iets met panden met geschiedenis”, zegt Wendy. Voordat ANNA de locatie in beheer neemt, analyseert zij samen met de eigenaar van het pand hoe de locatie het best tot haar recht kan komen. Wendy noemt dit ‘placemaking’.
“Placemaking is een veelzijdige benadering waarbij we op diverse manieren bekijken voor welk doel de plek geschikt is, hoe het aansluit op de buurt, voor wie het geschikt zou kunnen zijn enzovoort.” ANNA Vastgoed & Cultuur zorgt er vervolgens voor dat de juiste mensen bij elkaar worden gebracht en het pand tot leven wordt gewekt. Inmiddels doet ANNA dit al op meer dan 40 locaties, binnen en buiten Den Haag.

Multifunctionele plek

Wanneer we Wendy vertellen over de plannen van Roeicentrum Binckhorst en de community die we daaromheen aan het bouwen zijn, begint haar hart sneller te kloppen. Mensen met verschillende achtergronden samenbrengen en kijken hoe het gebouw past in de buurt is de kern van haar werk. Wendy ziet al voor zich hoe ons toekomstige roeicentrum multifunctioneel ingezet kan worden: niet alleen een plek om te sporten maar ook een plek waar vergaderd, gegeten en gedronken kan worden en die als ontmoetingsplek kan fungeren voor iedereen uit de Binckhorst.

Nieuw leven voor gebouwen

De energie en het plezier spatten er vanaf wanneer Wendy vertelt over het werk dat ze doet. “Niet alleen dat mensen een passende plek vinden om te werken, maar vooral dat een gebouw op een nieuwe manier tot leven komt, dát is zo mooi.” Het laatste stimuleert ANNA Vastgoed & Cultuur dan ook graag. 

Op de Binckhorst werkt ANNA nauw samen met BPD. Deze projectontwikkelaar heeft meerdere panden in het gebied die wachten op een transformatie. In de tussentijd beheert ANNA het vastgoed voor BPD.

Zo stelt ANNA deze locaties beschikbaar voor een heel breed (cultureel) programma om de buurt en de stad te betrekken bij de plek. En hebben verschillende street art-kunstenaars de panden in de Binckhorst bijvoorbeeld voorzien van fantastische muurschilderingen (‘murals’).

Mural op ANNA’s Binck Base-pand

“Als jullie door de Binckhorst naar de roeivereniging fietsen, dan herken je de BPD-panden die ANNA beheert direct.”

Passie en visie

Wij zijn één en al oor tijdens het gesprek met Wendy. Het is zo gaaf om te horen wat dit excentrieke bedrijf in de vastgoedwereld voor elkaar weet te krijgen op locaties in Den Haag, Dordrecht, Leiden, Rotterdam en waar wel niet. Wanneer we vragen hoe ze daar keer op keer in slagen is het antwoord: “Heel hard werken, passie en een visie.”

Wanneer het Definitief Ontwerp voor Roeicentrum Binckhorst af is, nodigen we Wendy nog eens uit om met behulp van een VR-bril door het gebouw heen te lopen. Net als andere partners van onze community is ANNA dan van harte welkom het toekomstige gebouw te bewonderen terwijl zij nog in de huidige, verouderde kantine staan. Wij kunnen niet wachten totdat het gebouw er staat; tot die tijd blijven we keihard werken aan de realisatie van ons nieuwe roeicentrum. 

https://www.annavastgoedencultuur.nl/
https://www.facebook.com/ANNAVastgoedenCultuur
https://www.instagram.com/anna_vastgoed_cultuur/