Roeicentrum Binckhorst wordt gerealiseerd door Bureau Kroner architecten. De samenwerking startte medio 2017. September 2021 is het Definitief Ontwerp vastgesteld. Om het project financieel haalbaar te maken is er in september 2022 besloten te bouwen in 2 fases, maar nog steeds met hetzelfde ontwerp als eindresultaat.
Over het ontwerp
Roeicentrum Binckhorst is een unieke samenwerking tussen de twee roeiverenigingen in Den Haag die ieder hun eigen karakteristieken hebben. Samen willen zij een gedeelde roeiaccommodatie bouwen waar Hagenaars, Hagenezen, jongeren, studenten, en mensen met en zonder een Ooievaarspas niet alleen kunnen roeien, maar op vele manieren met elkaar kunnen bewegen en elkaar kunnen ontmoeten in een modern, duurzaam gebouw dat sober en functioneel is, maar past in de dynamische Binckhorst.
Met oog op de ontwikkelingen van stadsdeel Binckhorst zijn er nog te weinig faciliteiten en ontmoetingsplekken. Nu al en ook straks voor de nieuwe bewoners. Den Haag wil een belangrijke sportstad zijn, maar heeft meer sportfaciliteiten nodig. Den Haag is een steeds belangrijkere studentenstad aan het worden en daarnaast neemt het aantal expats in de stad gestaag toe.
Beide verenigingen groeien en bloeien, die ontwikkeling willen zij versterken. Het huidige pand van De Laak dateert van 1968 en is verouderd, de faciliteiten en voorzieningen zijn niet meer up-to-date en de roeiaccommodatie is te klein geworden voor het groeiende aantal leden en de steeds verder uitdijende vloot van boten. Pelargos kan niet uitbreiden op of in de buurt van de huidige locatie naast de Haagse Hogeschool en heeft daar vrijwel geen noodzakelijke faciliteiten, zoals kleedkamers en sanitaire voorzieningen en te weinig ruimte in de loods voor het herbergen van de vloot.
Samen hebben beide verenigingen door een slimme en efficiënte combinatie van het gebruik van het gebouw straks veel meer mogelijkheden dan nu: genoeg loodsruimte voor alle boten, moderne sanitaire voorzieningen en een grote fitnessruimte die niet alleen bedoeld is voor 1200 roeiende leden, maar die ook voor andere, vooral sportieve maatschappelijke voorzieningen te gebruiken is. Ieder heeft een eigen deel van de sportkantine, het gedeelte voor gezamenlijk gebruik kan daarnaast uitstekend een ontmoetingsplek vervullen voor de buurt.
Onderstaande visualisaties van het definitief ontwerp zijn gerealiseerd door 3D Visualisatie Epsdesign | Voorburg





